Thursday, December 27, 2012

LABU OH LABU

Sejak kebelakangan ini masakan yang sering saya hidangkan adalah sangat mudah dan ringkas saja. Disebabkan rutin kerja dan masa yang terhad, suami pula lebih gemar makan yang simple, menjadikan tugas saya lebih mudah. 

Rasionalnya kalau dah selalu dihidangkan dengan juadah yang sama, mestilah jemu tekak si suami. Bahaya ni, bahaya ANA...

Cakap pasal masakan yang menggunakan bahan labu, mestilah LABU MASAK LEMAK. Ada juga yang tidak makan atau tidak suka lauk ini. Pada para penggemar Labu pula, pasti terbayangkan keenakkan dan nikmatnya si Labu ini.

Labu oh Labu.... pada penggemar, mari kita kupas apakah khasiat yang diperolehi selain dari kenikmatan rasanya. 

Labu kaya dengan nutrisi seperti alpha-karotin, beta-karotin, serat, vitamin C dan E, magnesium, potasium dan asid pantotenik yang bagus untuk merawat penyakit serta labu rendah kalori dan lemak. Alpha-karotin dan beta-karotin adalah antioksida yang penting, dan ianya adalah pro-vitamin A karotenoid yang bagus untuk kesihatan mata dan memastikan fungsi imun berada pada tahap yang bagus.


Manakala beta-karotin dapat memperbaiki kerosakan kulit yang diakibatkan oleh matahari. Selain itu kandungan antioksida ini turut melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko pembentukan katarak pada mata dan dapat mencegah pertumbuhan tumor.

vitamin C yang terkandung dalam labu juga bagus untuk imun tubuh dan juga mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, serangan penyakit jantung dan mengawal tahap kolestrol tubuh. Vitamin E yang terkandung pula memelihara kesihatan kulit dan juga boleh mengurangkan risiko nyanyuk dan penyakit kronik lain seperti kanser.

Dari segi kandungan potasium labu, ianya dapat mengimbangi cecair dalam tubuhmemperkuatkan tulang dan juga baik untuk penghasilan tenaga dan juga mengawal tekanan darah. Kandungan magnesium labu pula membantu dalam memperbaik fungsi jantung, manakalan asid pantotenik mengimbangi tahap hormon dan baik untuk mengawal stress tubuh. Malah biji labu itu sendiri mengandungi vitamin E, omega-6 dan omega-3.

Dan yang paling seronok, bukan saja rasanya yang sedap tetapi harga yang menakjubkan. Sebiji labu dalam anggaran 2 ringgit saja, bergantung kepada saiz buah.
post signature

7 comments:

 1. Do yoս believe Ьlogs such as this one prove that
  books and newspapers are obsolete or simply that the art of writing had improved
  withօut losing any of its power?

  Feel free to visit my web site - havіng sex - sex--fetish.blogspot.com -

  ReplyDelete
 2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

  Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete
 3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete


 4. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
  شركة تنظيف منازل بالجبيل
  وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
  احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
  تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
  العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
  تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
  مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
  شركة تنظيف بالجبيل
  شركة تنظيف سجاد بالجبيل
  شركة تنظيف شقق بالجبيل
  شركة تنظيف فلل بالجبيل


  شركة تنظيف مجالس بالجبيل
  شركة تنظيف منازل بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف سجاد بالقطيف
  شركة تنظيف شقق بالقطيف

  ReplyDelete

Hati berkata-kata... tapi tak mampu bersuara tanpa jari-jemari...Terima kasih pada keluhuran hati dan keikhlasan jari-jemari.....sayang dari LadyAna

~ GUEST BOOK ANA ~

FEEL FREE TO SIGN MY GUEST BOOK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...