Tuesday, March 8, 2011

Syurga & Ibu ....

Duhai apakah gerangan budi balasan

Bagi insan melahirkan, membesarkan

Bercucuran airmata, bila mengenangkan

Betapakah besar budi ibunda berikan


Tiada bahgia, jika tiada

puja doa restu

Syurga itu ditelapak kaki ibu....


Hati sayu dan hiba tatkala mendendangkan bait2 lirik lagu dendangan Aisyah, sungguh meruntun jiwa. Lumrah kitaran hidup seorang perempuan yg bergelar anak pada suatu ketika, akan tiba masanya untuk dia bergelar ibu.

Mengapa Syurga di telapak kaki ibu? mengapa dibawah tapak kaki? bukankah syurga itu semulia2 tempat yg diimpikan oleh umat islam di akhirat kelak. Betapa tinggi dan mulianya seorang ibu, tapi sejauh mana anak2 menghargai ibu2 mereka?

Hanya kalau syurga itu diperlihatkan kewujudan di tapak kaki ibu, pasti tiada anak2 yg DERHAKA. Pasti tiada ibu2 yg terguris dan luka hatinya dek kelakuan anak2.

Aku sedar yg aku bukan insan yang BAIK sangat utk berceramah, hanya berkongsi melahirkan rasa pedih hati seorang ibu yg di sakiti. Tapi walau bagaimana luka pun seorg ibu, pastinya seorang ibu tidak pernah membenci anak2 dan akan sentiasa memaafkan segala dosa dan kesalahan walaupun tetap diulangi.

Ada sesetengah ibu, walau lagak mcm Si Tanggang pun masih tidak sanggup utk melaknat kehidupan anak2 mereka. Masih berdoa agar anak2 dibukakan pintu hati utk sedar segala kesilapan.

Kebanyakkan anak2 hanya akan insaf tatkala bila kembali memohon keampunan diatas sekujur jasad ibu yg tidak bernyawa lagi....


post signature

1 comment:

Hati berkata-kata... tapi tak mampu bersuara tanpa jari-jemari...Terima kasih pada keluhuran hati dan keikhlasan jari-jemari.....sayang dari LadyAna

~ GUEST BOOK ANA ~

FEEL FREE TO SIGN MY GUEST BOOK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...