Sunday, March 22, 2009

ASAPAN DARI DAPURKU

** ASAPAN DARI DAPUR ANA **




Favorite dish keluarga ku - ** Sotong Masak INK **

Lauk ni tak tau la betul tak namanya sotong masak ink, sebab tu yang mak mertua aku bitau. Aku belajar masak ni pun dgn dia, takde resepi2 tulis, cuma campak2 jerk.
Korang tau nape dia panggil masak ink? Sebab masak sotong n guna ink {yg rupa kantong kaler itam} kat dlm badan sotong tu.
Dulu masa mula2 kawin, hb ada mintak aku masakkan lauk ni utk dia, so aku pun yg tak penah masak lauk ni dengan confident jer buat taruk kicap..mana lah aku tau yg kantong itam tu lah org buat masak...bodo btul time tu aku rasa tau...hehe
Sekarang tidak lagi..aku dah master dah..

** Sayur dari keluarga kobis **
Sayur ni tak tau diaorg panggil ape, tapi dari kobis panjang punya specis. Kobis panjang ada yg putih kekuningan dan yang aku masak ni kehijauan kelernya. Masak goreng campur dengan sayur jagung muda.

** Tempeh goreng **
Yang ni pulak makanan feberet aku, tempeh...kalau sebut tempeh mesti korang dah tau aku ni mesti jawa. A'ah memang aku anak jawa..tekak org jawa...
Tempeh ni masak goreng dgn kacang gajus lagi tau....goreng dengan bawang besar, bawang putih dan daun kari....sekali goreng 4-5 keping, aku bleh buat makan bfast and lunch.

Satu lagi lauk hari ni ialah **Telor Dadar** bersama mayang bawang dan lada. Time ni dah tak sempat nak snap pic pulak.

Lastly, aku buat kek marble trio ahmatgebu, utk dibuat makan petang.

Tu je la hasil asapan dari dapur aku ari untuk hari ni.



10 comments:

  1. sotong tu...
    adeh!
    bestnye kalau kak masak untuk pj tiap² hari kan...
    ngeee

    ReplyDelete
  2. hai ana..ni fav akak masa kecik2 dulu mak akak selau masak tapi akak tak masak pun sebab che'abg n anak2 tak minat..ngenceslah pulak..

    ReplyDelete
  3. 1st time tgk menu ni..bleh ke sotong masak dgn ink dia tu skali? harus cubaaaa lps ni...

    yup! tempe mmg best..saya melayu tulen pun suker itu tempe...& suka mskn org jawa..bestttt

    ReplyDelete
  4. wahhh....satu resipi yg pelik tp benar...

    sedap ke kak masak ngan ink dia tu??

    ReplyDelete
  5. >> PJ : Kalau jadi adik ipar ke menantu ke bleh la masakkan utk PJ..hehe

    ReplyDelete
  6. >> Datin EL : Hehe...org jawa suka sebut ngences ni tau...

    ReplyDelete
  7. >> Suzie : Ink sotong tu yang buat sedap dan lemak..tapi awas jangan sampai terpecah ink time mengerjakan sotong tu..hehe

    ReplyDelete
  8. >> Mun : Jangan biarkan diri diselubungi tandatanya...cuba tanya omak..betulke ada masakan ni..hehe

    ReplyDelete
  9. Pandai Kak Masak..
    Nine tgk pun dah selera tau Kak..
    :D..

    ReplyDelete
  10. >> Masak dah memang keroje org pompuan..tak pandai kena pandaikan..kalau tak pandai masak kena pandai2 lah beli..janji family makan..hehehe

    ReplyDelete

Hati berkata-kata... tapi tak mampu bersuara tanpa jari-jemari...Terima kasih pada keluhuran hati dan keikhlasan jari-jemari.....sayang dari LadyAna

~ GUEST BOOK ANA ~

FEEL FREE TO SIGN MY GUEST BOOK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...