Sunday, January 11, 2009
Choc Moist Cake cuma RM35
Kek ni diorder oleh kak ramlah dari tempat keje, ni kira 3rd order dari kak Ramlah ni. Kiranya ni jugak kek yg paling laris ku jual. Resepinya pun dpt kat myresipi, dimana penyumbang2 resepi telah sudi utk berkongsi ilmu. Ku nak ucapkan terima kasih yg tak terhingga pada penyumbang resepi2 yg sudi berkongsi ilmu, kongsi ilmu tu kan kira mcm ibadat jugak.. Meh pd yg tak kuasa nk gi selak2 kat myresipi, ku bg resepi utk dicuba..jomm
Bahan-bahan :
3/4 cawan koko 1 cawan gula 1/2 cawan susu pekat 1 cawan susu segar coklat 1 cawan minyak 3 biji telur 1 camt esen vanilla 1 1/2 cawan tepung * diayak 1 camt baking soda * diayak 1 camt baking powder * diayak
Cara-Cara :
1. Panaskan kukus 2. Satukan koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak di atas api yg kecil hingga larut 3. Bila dah sebati, ketepikan 4. Pukul telur bersama esen vanilla, dan campurkan ke dlm adunan koko tadi 5. Masukkan bahan2 yg telah diayak kedalam campuran koko, sedikit demi sedikit 6. Kacau hingga larut 7. Masukkan ke dlm loyang dan kukus selama 1 jam setengah
Bahan utk Ganache :
1/2 cawan susu pekat 1/4 cawan koko 2 camb susu segar 1 camb butter
Cara-cara
1. Kacau rata susu dgn koko, kemudian masukkan susu, kacau lagi dan butter 2. panaskan guna kaedah double boiler, (ku cuma masuk microwave jer, tp jgn lama sgt - 2 mnt) 3. Kemudian tuang diatas kek dan hias mengikut citarasa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wooo...kiranye handal jugk ana ni yer!cantik bunga ros tu!trliur lak nk buat..congrat
ReplyDeletecantik la kek CM ana..bunga pun lawa..
ReplyDelete