Saturday, January 10, 2009

Resepi Buttercream Icing


:reading:Meh, ku nak share resepi buttercream icing yang diajar oleh sifuku Nina. Ada yang bertanya kan ku tentang resepi ni. Khas untuk yang sesapa yang nak cuba try resepi ni apa salahnya.

Resepi 1 - Buttercream (untuk sapu pada kek/cupcake)
250gm Butter
250gm Cream mixture / Krimwell
200 gm Shortening
1 tin susu pekat (kurangkan ikut kemanisan)
1 camt esen vanilla

Cara-cara:
1. Putar butter, cream dan shortening pada kadar sederhana sehingga kembang
2. Masukkan susu pekat dan esen vanilla
3. Putar hingga ising kelihatan lembut


Resepi 2 - Buttercream (untuk buat rose, basket, border dsb)
250gm Cream mixture / Krimwell
250gm Shortening
300gm gula ising - diayak (2 kali ayak utk lebih halus)

Cara-cara :
1. Putar cream dgn shortening pada kadar sederhana sehingga kembang
2. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit
3. Pukul lagi hingga ising kelihatan gebu dan putih

Tips untuk dapatkan buttercream yg cantik dan senang dilepa ** putar dengan mixer pada kadar sederhana selama 30 minit.


8 comments:

  1. salam perkenalan.. thanks singgah blog saya..

    wah bestnye Cup cakes tue.. nak sikit..oppsstt kena order yer hehehe..

    ReplyDelete
  2. kak ana..thanks for sharing...mmh berhajat nak tau pun...yahoooo! hehehehee

    ReplyDelete
  3. hye... salam kenal yang....wah.... kesedapan btolll tgk kek tuh... nyum...nyumm...


    anyway tenkiu... nak try la....

    ReplyDelete
  4. hye... salam kenal yang....wah.... kesedapan btolll tgk kek tuh... nyum...nyumm...


    anyway tenkiu... nak try la....

    ReplyDelete
  5. hai ana..seribu TQ share the BC resepi..blh la ros try nti.

    ReplyDelete
  6. TQ sudi share rspi

    ReplyDelete
  7. smoga dimurahkn lg rezeki krana sudi share rspi ni..

    ReplyDelete
  8. x sangka ada jugk yg baik hati macam u ni yer....TQ

    ReplyDelete

Hati berkata-kata... tapi tak mampu bersuara tanpa jari-jemari...Terima kasih pada keluhuran hati dan keikhlasan jari-jemari.....sayang dari LadyAna

~ GUEST BOOK ANA ~

FEEL FREE TO SIGN MY GUEST BOOK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...