Saturday, January 3, 2009

Kek Marble Trio Mat Gebu


Mintak ampun kt cikmat empunya resepi asal sebb aku dah modify sikit. First time buat adunan terlebih dari loyang, sebb aku punya loyang tak tinggi cm cik mat punya. Loyang aku lebarnya 8 inci dan tinggi 2 inci je. Tp yg penting rasa tetap sedap. Tak caya? Meh cuba resepi dia ni.

:pompom:

Bahan-bahan
225gm butter
210gm tepung (diayak bersama)
1 camt baking powder (diayak bersama)
1 camb susu tepung (diayak bersama)
4 biji telur gred B
188gm gula
1 camb ovalette
23gm gliserin
15gm air
1 camt esen vanilla
1 camt emulco cho
1 camt emulco strawberi


:reading:

Cara-Cara
1. Pukul mentega sehingga kembang. Masukkan campuran tepung yg telah diayak tadi.
2. Gaul rata dengan mentega. Ketepikan
3. Dlm mangkuk yg kering dan bersih, pukul telur, gula dan ovalette. Guna kelajuan yg tinggi.
4. Pukul adunan hingga kembang dan gebu, mcm adunan kuih bahulu
5. Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis
6. Masukkan campuran gliserin dan air
7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, satu dicampur dgn choc, strawberry dan esen vanilla
8. Lenserkan loyang dgn kertas minyak dan letakkan adunan secara berselang seli hingga habis
9. Bila dah siap, ambil chopstick atau tangkai sudu dan buat pusingan pada kek tadi.
10.Bakar pada suhu 175'C selama 40 - 45 minit

No comments:

Post a Comment

Hati berkata-kata... tapi tak mampu bersuara tanpa jari-jemari...Terima kasih pada keluhuran hati dan keikhlasan jari-jemari.....sayang dari LadyAna

~ GUEST BOOK ANA ~

FEEL FREE TO SIGN MY GUEST BOOK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...